Leer hier alles over een vcu certificaat en waarom deze belangrijk is voor jouw toekomst!

Veiligheid is altijd zeer belangrijk. Op de ene plaats speelt dat natuurlijk een grotere rol dan op een andere plaats. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de hoogte, dan is de kans groot dat je meer risico loopt dan een administrateur die steevast op het kantoor werkt. Om de veiligheid te garanderen, is het belangrijk dat jij hier kennis van hebt. Omwille van die reden is het voor bepaalde werkzaamheden verplicht om een VCU certificaat te behalen. In dit artikel gaan wij daar dieper op in. Want wat is een VCU certificaat? Wanneer ben je verplicht deze te halen en brengt het ook voordelen met zich mee? Na het lezen van dit artikel weet jij daar alles over.

Wat is een VCU certificering?

Een VCU certificering is specifiek gericht op uitzendorganisaties. We leven immers in een tijdperk waarin veel personeel tewerk wordt gesteld via een uitzendbureau. Dit brengt dan ook meerdere voordelen met zich mee. Enerzijds zijn er voordelen voor het bedrijf. Het zorgt er namelijk voor dat zij niet vastzitten aan een lange arbeidsovereenkomst. Mocht er dus geen werk meer zijn, dan is de werkgever niet aan allerlei verplichtingen gebonden. Dit werkt ook andersom. Ook voor de werknemer brengt dit meerdere voordelen met zich mee. Een verplichting is wel dat een uitzendbureau verantwoordelijk is voor de certificering van de uitzendkracht. VCU staat dan ook voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties.

 

Ook is het nog even belangrijk om het verschil tussen een vcu en vca certificering te duiden. Vcu is specifiek gericht op uitzendorganisaties, terwijl een VCA certificering ook voor ZZP’ers en andere werkkrachten gelden. Bovendien houdt VCA zich ook bezig met milieu, iets wat niet het geval is bij vcu.

Wanneer heb je deze certificering dan nodig?

Als jij als uitzendkracht wordt geleverd aan een bepaald bedrijf met een VCA certificering, dan ben je verplicht om voorzien te zijn van het certificaat. Zoals we in de inleiding al even aangaven, hangt dit af van de risico’s op een werkplaats. Ga je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werken? Ga je in de hoogte werken? Alle banen met veel veiligheidsrisico’s moeten doorgaans voldoen aan de certificering. Maar er zijn ook veel sectoren waarbij het niet noodzakelijk is. Als je bijvoorbeeld als uitzendkracht op kantoor gaat werken, dan is dat natuurlijk een geheel andere situatie.

Een goede investering in de toekomst

 

Het behalen van een certificaat is overigens een goede investering in de toekomst. Het komt namelijk altijd van pas. Mocht je na verloop van tijd weg gaan bij een bepaald bedrijf, dan kun je nog steeds genieten van deze duurzame investering in jezelf. Bespreek dan ook de mogelijkheden met het uitzendbureau waar jij staat ingeschreven. Misschien zijn ze van plan om een deel van de kosten te betalen. Dat zou natuurlijk een zeer mooi gegeven zijn. Daarnaast is een vca certificaat ook een mooie investering voor de toekomst!

 

Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven over de kracht van het certificaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *